האם שנאת יהודים עדיין קיימת?

האנטישמיות החדשה

לאורך ההיסטוריה העם היהודי חווה אנטישמיות, אם בגין סיבות דתיות ואם בגין סיבות אחרות, קרי רקע תרבותי, חברתי וגזעני, ומי שחשב שהעולם הנאור בו אנו חיים נקי מאנטישמיות, מתעורר מדי יום למציאות כואבת, שבה שלל אירועי אנטישמיות מתרחשים ברחבי העולם, כך שאם נלך רק מעט אחורה, לשנת 2014, נמצא שסקר שנערך באותה שנה מצביע על נתונים מאוד מדאיגים, מצביע שאחד מכל ארבעה אנשים מבוגרים מחזיק בדעות אנטישמיות כנגד העם היהודי, ואם נקפוץ בחזרה להווה, נמצא ששנת 2018 הייתה הקשה ביותר מזה 25 שנה.

2018 – 13 קורבנות

שנת 2018 גבתה כ13 קורבנות, קורבנות מטעמי אנטישמיות טהורה, כך שמאז פיגוע התופת שבוצע בבניין הקהילה היהודית (שנות ה90 בואנוס איירס), הנתונים לא היו כה זועקים לשמיים שהגיע הרגע להתעורר. 13 קורבנות הנו מספר גבוה ומכאיב במיוחד. 13 הקורבנות נרצחו בשלושה פיגועים נפרדים. האירוע הגדול ביותר של אותה שנה התרחש בבית הכנסת "עץ החיים" שבפיטסבורג (אוקטובר 2018) ובו נרצחו לא פחות מ11 אנשים שאך ורק ביקשו להתפלל במקום שקדוש עבורם.

פשעי שנאה פיזיים ודיגיטליים

הפיגוע בבית הכנסת "עץ החיים" היה פיגוע אנטישמי מצער שרק סגר שני מאורעות מצערים אחרים וכצפוי הוא אינו היה האחרון. כך למשל נרצחה בפריז ניצולת שואה ובקליפורניה נרצח סטודנט יהודי, כאשר לאחר מכן נוספו אירועים נוספים. מכאן שהנתונים מראים שרק בפריז נתוני פשעי השנאה זינקו ב69% ובגרמניה הם זינקו ב11% (לעומת השנה שקדמה). כמו כן, חשוב להבין שהאירועים האנטישמיים אינם מתגלים רק באמצעות רציחות, אלא הם גם באים לידי ביטוי באמצעות אמירות שמפורסמות ברחבי האינטרנט וברשתות החברתיות בפרט.

הניאו נאצים תוקפים שנית

האם העברת השגרירות של ארה"ב לירושלים היוותה את הטריגר הנחוץ, או האם אלו היו צעדות השיבה שהובילו לאותה אכזריות? ובכן ייתכן שאלו חידשו את אותם זרעים של שנאה, אך ראוי להבין שהפעם הממצאים מראים שהאנטישמיות געתה בשנה זו לא רק בקרב המוסלמים, אלא גם בקרב הניאו נאצים שעדיין קיימים ברחבי העולם.

אנטישמיות

יש תקווה?

ארה"ב ללא ספק מהווה מוקד של פורענות כנגד היהודים, אך כפי שנראה שום מקום אינו באמת בטוח, וגם אם בארץ יש פרצי אלימות, לפחות כאן במדינה ניתן לחוש מוגנים, ולו כי איננו מיעוט, אנו בדיוק היכן שאנו אמורים להיות וביחד אנו הרבה יותר מחוזקים.

תופעת לוואי חיובית

כיום המונח "אנטישמיות חדשה" מתייחס גם לשכבות היותר משכילות, כך שגם אנשים בכירים בתקשורת ופוליטיקה פועלים בכדי להרחיב אותה, משמע ההסתה הרבה יותר מורגשת ואילו הפעולות הפיזיות אינן מאחרות לבוא. מכאן שאם נביט על אירועי האנטישמיות האחרונים, בין אם הם בוצעו במסיבת חנוכה בארה"ב ובין אם הם בוצעו במרכול בפריז, נבין שאכן יש מקום לדאגה, וזאת ניתן לחוות בגל העלייה שאט אט מתעבה, כך שאם קיימת תופעת לוואי חיובית אחת, נציין שהיא ללא ספק אותה עלייה ארצה, זו שמחברת אותנו מחדש במקום שבו היום יום אומנם מטריד, אך בו זמנית מעניק תחושה טובה ובטוחה שלא ניתן להסביר.

נגישות