התעשייה המודרנית מהווה עולם עשיר במכונות ולכן, גם בעל ביטוי רחב לאוטומציה. על המכונות ועל האוטומציה בשימוש בהן, אחראיות בדרך כלל מערכות בקרה ייעודיות או מערכות בקרה תעשייתית. מערכות אלה, מאפשרות ניהול ובקרה יעילים וגם מאפשרות גמישות בהפעלה. בין התועלות שגישה זו מספקת, ישנו מקום חשוב לצמצום תקלות בקו הייצור. כיצד זה מתבטא בפועל? ומה עוד מעניין וכדאי לדעת על כך?
ניהול מתוחכם, למכונות מתוחכמות
מערכות בקרה תעשייתית מספקות פתרון וותיק, בשל ויעיל מאוד, לניהול מכונות בקווי ייצור. הן מקדמות יעילות מרבית של תהליכי הייצור, חסכון במשאבים, שיפור רווחים (תודות לצמצום ההוצאות על המשאבים) ואף שיפור בטיחות. באמצעות מערכות אלו ניתן לקבל תועלת מיוחדת נוספת של צמצום תקלות. כיצד? מחד אם וכאשר מתרחשת תקלה, מערכות הבקרה עשויות להתריע על כך במהירות רבה. תודות להתראה, מצמצמים נזקים של תקלות שונות ונותנים להן מענה מהר ככל הניתן. אפשרות נוספת, היא תחזוקה פרואקטיבית. הכוונה ליכולת של מערכות בקרה לזהות אינדיקטורים לכשלים מתפתחים, כך שניתן יהיה לטפל בהם עוד לפני התרחשות תקלה! למשל, כאשר מזהים שמכונה מסויימת מתחילה לתפקד בצורה גרועה, אם כי היא עדיין לא גורמת לכשל קריטי בקו הייצור.
מה הן עושות?
מערכות הבקרה התעשייתית מסוגלות לתפעל מכונות – למשל הפעלת מנועים ושליטה במהירותם. למעשה, הן מסוגלות לבצע פעולות רבות במקביל. הפעילות לא מתבצעת באופן עיוור, אלא ישנה מודעות מסוימת לסביבה, תודות למידע שמגיע למערכות הבקרה מחיישנים שונים. בהתאם לאופן בו מכוונים את המערכת, היא תדע גם לספק למפעילים מידע חשוב והתראות דחופות במקרה הצורך. היבט הכיוון משמעותי מאוד, מאחר שיש להתאים את הפתרון לכל פס ייצור ספציפי. כמו כן, באופן טבעי נדרשים שינויים שונים עם הזמן.
כמה סוגים בולטים
כיצד מערכות אלה נראות בפועל? הן עשויות לכלול אחד או יותר מההיבטים הבאים:
- בקר לוגי מתוכנת – PLC או Programmable Logic Controller, הוא פתרון בקרה וותיק ואמין מאוד. ניתן לתאר אותו כמחשב תעשייתי מוקשח. כלומר, כזה שבנוי לתפקד בתנאי סביבה לא קלים.
- מערכות בקרה מבוססות מחשב – הבקרה היא לרוב באמצעות אלקטרוניקה, בין אם נתאר זאת כמחשוב או לא. אלא שיש מערכות בהן היבט המחשוב רחב במיוחד ואף מרוכז בהתקן נפרד בפני עצמו. במקרים אלה, ניתן לפעול בצורה מתוחכמת וגמישה במיוחד.
- בקרה מבוססת ענן – כאן מדובר על שילוב רשת האינטרנט ("הענן") במערכת הבקרה. הדבר עשוי להתבטא ביכולת לשלוט מרחוק על מערכות ייצור או לפחות לנטר את מצבן מרחוק. בכך, מקבלים תוספת נוחות הפעלה מאחר שניתן לגשת למערכת מכל התקן מחשוב שמחובר לאינטרנט. מצד שני, סיכוני האבטחה יהיו גדולים יותר.
דוגמה מהשטח
כמו כל הנוגע לקווי ייצור, גם מערכת בקרה תעשייתית היא דבר שבו חשוב לפנות למקצוענים מנוסים, אשר מתמחים בכך. חברת ארק אוטומציה מציעה שירותי פיתוח מערכות שליטה ובקרה, עם התמחות מיוחדת בבקרי LG, סימנס ו-Yaskawa וכן בבקרת מכונה מסוג PLC. כללית, החברה בולטת בארץ בשירותי פיתוח וייצור של מערכות אוטומציה, מערכות רובוטיקה ומכונות שונות לפי דרישה. כמו כן, היא מציעה סיוע בשדרוג של קווי ייצור קיימים, באופן אשר מסייע לצמצם משמעותית עלויות ייצור. כמובן, בקרים הם "המוח" שמאחורי פעילות זו ולכן, יש חשיבות להתאמת בקרים תעשיתיים, שהם חדשניים ואיכותיים.
לסיכום
בכל הנוגע לתכנון קווי ייצור ושיפורם, חשוב להכיר את עולם מערכות הבקרה ולהתעדכן בהתפתחויות שמתחוללות בו.