שימור מבנים בירושלים: למה חייב לעשות את זה?

אם יצא לכם לבקר במקומות בארץ ובעולם ששמרו על צביונם ההיסטורי, אתם ודאי יודעים עד כמה מדובר על מקומות מיוחדים ויוצאי דופן עם אווירה שאי אפשר ממש למצוא במקומות אחרים. זה לא משנה אם מדובר על העיר העתיקה באמסטרדם עם בנייה בסגנון גותי, על שכונות יפות והיסטוריות כאן אצלנו בארץ כמו העיר העתיקה בבאר שבע או נווה צדק בתל אביב או על אתרים גדולים ומוכרים כמו המאוזוליאום ברומא – מדובר במקומות שברור שיש להם ערך מוסף ושחשוב לשמר אותם. וכשמדברים על הנושא הזה, קשה שלא לחשוב באופן כמעט אוטומטי על אחד המקומות הכי רלוונטיים – ירושלים הבירה שלנו. מדובר על עיר שגם בחלקים שלה שהם לא העיר העתיקה עצמה, ישנם הרבה מאד מבנים היסטוריים ישנים שחלקם אכן עוברים תהליך של שימור כמו שצריך ואחרים למרבה הצער נידונים להריסה על ידי העירייה. נכון, יש הרבה מטרות חשובות ומלחמות שכולנו צריכים להילחם בעולם שלנו ולפעמים זה מרגיש כאילו מדובר בעניין שולי, אבל האמת היא שזה ככל הנראה אחד הדברים שהכי חשוב להילחם עליהם ומיד נסביר למה.

שימור ההיסטוריה

"עם שאינו יודע את עברו, ההווה שלו דל ועתידו לוטה בערפל" – את המשפט המוכר והמפורסם מאד הזה תבע יגאל אלון, וכשמדברים על שימור מבנים עתיקים אין נכון ומדויק ממנו. מבנים ישנים הם עדות היסטורית חיה וקיימת לתקופות בעבר שלנו שחשוב לזכור ולהוקיר ובהרבה מקרים גם ללמוד מהן. בסופו של דבר, נראה כי פעולת השימור מסתכמת בהבאת איש מקצוע שיבצע עבודות שיפוץ במקרה הצורך, אבל יש כאן ערך שהוא גדול הרבה יותר והפעולה הזאת היא לא פחות משימור של אתרים שהם היסטוריים ובעלי ערך רוחני ורגשי. ירושלים היא אולי הדוגמה הטובה ביותר לדבר הזה. בעיר הזאת אפשר למצוא הרבה אתרים היסטוריים שקשורים למורשת ישראל, למלחמות ולציוני דרך חשובים בהיסטוריה של העם היהודי, אבל היא כוללת גם מבנים היסטוריים מתקופות עתיקות הרבה יותר כמו מסעות הצלב, ימי הביניים והתקופה הביזנטית. אין ספק שזה משהו שחשוב להתעקש עליו ולדאוג לו.

תיירות

מחקרים מראים שערים שיש בהן יותר מבנים ואתרים היסטוריים, הן כאלו שמושכות תיירים בכמויות גדולות יותר. ירושלים היא דוגמא מצוינת והיא עיר שמושכת אליה מאות אלפי תיירים מדי שנה וחלק מהותי מזה אלו האתרים ההיסטוריים שקיימים בה (למרות שלאחר תקופת הקורונה ספגה מכה קשה בתחום). סביר להניח שהתיירות תמשיך גם אם רבים מהמבנים הללו ימחקו מהמפה, אבל אלו לא יהיו אותם ההיקפים בלי שום ספק ובכלל, היא ככל הנראה תאבד לא מעט מהקסם המיוחד שלה.

שימור מבנים בירושלים: למה חייב לעשות את זה?

בטיחות

אז דיברנו על עניינים רגשיים והיסטוריים חשובים, אבל מה עניין הבטיחות שהוא חשוב לא פחות? דעו שבכל שנה מתרחשות לא מעט תאונות במבנים ואתרים היסטוריים שלא עוברים שיפוץ ושדרוג של התשתיות וזה בהחלט דבר מיותר שיכול וצריך להימנע מראש.

מכירים מבנים כאלו באזורכם? פנו לעירייה

כפי שאתם רואים, שימור מבנים היסטוריים הוא חשוב מכמה וכמה סיבות ועל אחת כמה וכמה כשזה בירושלים הבירה. אם אתם מכירים אתרים כאלו שמוזנחים מזה זמן מה שנמצאים בקרבה אליכם, אנו ממליצים לפנות קודם כל לעירייה ולברר מה הסטטוס לגביהם. אם אתם לא מקבלים תשובה או מדווחים כי אלו בניינים לקראת הריסה, אפשר ורצוי לפנות לגורמים משפטיים ואלו הן בהחלט החלטות שאפשר להפוך לפעמים אם יש את הרצון הטוב ויודעים לפנות לאנשי מקצוע ואנשי תקשורת לסיוע. בהצלחה!

נגישות