לגליזציה בישראל: מה זה אומר?

מדינת ישראל צועדת בשנה האחרונה בצעדי ענק לקראת לגליזציה. למרות שעדיין החוק לא עבר, ניתן לראות כיצד מתרחש שינוי מגמה בכל הקשור ליחס כלפי צמח הקנאביס לצד עלייה במספר המשתמשים בקנאביס רפואי. אז מה קורה בדיוק? יצאנו לבדוק, וחזרנו עם תשובות.

לגליזציה בישראל: קרוב יותר מאי פעם

בחודש נובמבר האחרון פורסם באמצעי התקשורת כי ממשלת ישראל הודיעה כי בתוך כתשעה חודשים, ייכנס חוק הלגליזציה לתוקף. מדובר בחקיקה היסטורית וזאת לאחר שנים רבות שבו הנושא היה שנוי במחלוקת. למעשה, במסגרת החוק יבוטל הפללת צרכני קנאביס לצד אישור צריכת קנאביס החל מגיל 21. לאחר שהחוק יאושר, משתמשי קנאביס יוכלו לבצע רכישה של הצמח דרך חנויות מורשות כמו גם דרך בתי המרקחת, כאשר כבר עכשיו ניתן לבצע רכישה של מוצרי עישון כמו מוצרי אידוי בחנויות שנפתחות בקצב מסחרר. במסגרת החוק, ניתן יהיה להשתמש במכשיר אידוי קנאביס בשעות הפנאי ללא חשש מפני אכיפה משטרתית, שהובילה לא פעם לסיפורים שהגיעו לתקשורת בעקבות צרכנים שמצאו את עצמם מאחורי סורג ובריח בעקבות שימוש במכשיר אידוי ובקיסוס הצמח בפומבי. אולם, לפני שאנחנו ממהרים לשמוח, צריך להבין איפה ישראל עומדת ביחס למדינות אחרות בעולם – ולצערנו היא רחוקה מאוד.

לגליזציה בישראל מה זה אומר

יישור קו עם מדינות רבות בעולם, באיחור קל

ביחס למדינות אחרות בעולם, ישראל נחשבת למדינה מתקדמת מאוד מבחינת הפיתוח של זן הקנביס לצרכים רפואיים. בכל הקשור לצרכנים פרטיים, משטרת ישראל נקטה ביד קשה, חילקה קנסות על סך מיליוני שקלים ואף הובילה להגשת כתבי אישום חמורים כנגד צרכנים. המקרה המפורסם ביותר הוא כמובן המעצר המתוקשר של עמוס סילבר ושדרת הניהול של טלגראס, כאשר ע"פ הערכות של מומחים במס הכנסה טלגראס גלגלה מיליוני שנים בכל שנה כתוצאה מסחר אלקטרוני במסגרת הפלטפורמה הזו. אולם, חלק מכספים נותבו לטובת פרויקטים חברתיים כולל הצלת בעלי חיים, ועל כן ניתן לראות לא מעט ישראלים שתרמו כסף בעבור מאבק משפטי לטובתם של הנוגעים בדבר.

בעקבות אישור החוק, ניתן יהיה לומר כי ישראל תהפוך סוף כל סוף למדינה מתקדמת המאפשרת לצרכנים מעל לגיל 21 לקבל את הצמח בצורה חוקית – ללא חשש ועם שימת דגש עכל מערך שנועד להבטיח כי איכות הצמח תהיה ברמה הגבוהה ביותר, כחלק מפיקוח שמתבצע במסגרת החוק. ישראל ניצבת מאחור בכל הקשור לאישור השימוש בצמח, כאשר במדינות רבות בעולם כמו פורטוגל, קנדה, בלגיה, קליפורניה הלגליזציה כבר אושרה באופן מלא.

שינוי מדיניות גם מצד משרד הבריאות

את החוק מובילה חברת הכנסת שרון השכל שנחשבת לאחת התומכות הבולטות בלגליזציה. חברת הכנסת איננה לבד, וזאת לאחר שחברי כנסת רבים החליטו "לצאת לאור" ולספר כי בעברם צרכו קנאביס. ע"פ הערכות שאינן מבוססות, בישראל ישנה קהילה גדולה מאוד של צרכני קנאביס – במספרים שנאמדים באלפים. רק בשנה האחרונה נרשם זינוק במספר הבקשות לקבלת קנאביס רפואי, וזאת לאחר רפורמה מצד משרד הבריאות אשר גם הוא החל לשנות את המדיניות שלו כלפי צרכני קנאביס שזקוקים לצמח על רקע מצבים רפואיים מורכבים. המחקר שנעשה בתחום הקנאביס כאן בישראל כמו גם בעולם הציג ממצאים מרתקים בכל הקשור להשפעה של הצמח על מצבים רפואיים מורכבים כולל גידולים סרטניים, ולכן ניתן לראות כיצד משרד הבריאות החל ברפורמה במסגרתה הוא מכשיר יותר ויותר רופאי משפחה לצורך מתן מרשם רפואי. אולם, גם הרפורמה של המשרד זכתה לביקורת ציבורית נרחבת בעקבות עליית המחירים, כמו גם איכות ירודה של הצמח.

כיצד הבחירות ישפיעו על החוק?

למרות שהחוק אמור להיות מאושר, מדינת ישראל ניצבת לקראת בחירות רביעיות. לא בטוח כי לאחר הבחירות התהליך ימשיך, בעקבות התנגדויות של מפלגות כמו גם שינוי ביחס הכוחות – שר המשפטים שהוביל את המהלך עוזב את תפקידו ועתידה של שרון השכל גם הוא אינו ידוע. על כן, כל שעלינו לעשות הוא להמתין ולקוות כי למרות הבחירות וההתנגדויות בקרוב מאוד יפתחו חנויות לממכר צמח הקנאביס כאן בישראל, וצרכנים יוכלו להרגיש בטוחים לעשן או לאדות את הצמח במקומות ציבוריים, ללא חשש מקנסות או מעצרים מצד משטרת ישראל שלא פעם החליטה לנקוט ביד קשה כנגד צרכנים תמימים בעקבות עישון או אידוי קנאביס.

נגישות