כשאיש או אישה הולכים לעולמם, בעבור החברים והמשפחה הקרובה שלהם מדובר במכה קשה, בכאב גדול ובתקופת אבל ארוכה שבאה לאחר מכן. ובעוד מצד אחד יש מי שכואב את האובדן הגדול, יש כמה גורמים שבעבורם המוות הוא עודנו ביזנס, והם גוזרים קופון לא קטן על התהליכים הבירוקרטים וכל סידורי הקבורה כמובן. אחד מהגופים הללו הוא הרבנות, המסדירה את ענייני הקבורה של יהודים בארץ ישראל. הכל כמובן נעשה במסגרת החוק, אבל צריך לזכור כי מדובר בסכומים לא מבוטלים כלל, וחשוב לדעת בדיוק על מדובר. אין מה לעשות, כל אחד מאיתנו עומד בשלב כלשהו בחייו בסיטואציה בה קרוב הולך לעולמו וחשוב מאד שנכיר לעומק ונהיה מודעים לתהליכים המתרחשים לאחר שזה קורה. בואו נראה איך הרבנות מרוויחה כסף מהסיטואציות הללו.
רוצים אנדרטה? תשלמו
על פניו מדובר בדבר טריוויאלי לכאורה שנראה לאנשים מובן מאליו – מי שהלך לעולמו זוכה להיקבר תחת מצבה יפה ומכובדת. אז חשוב לדעת כי מצבות זה עסק לא זול בכלל. ראשית, עלויות בניית היסודות של המצבה ועיצוב המצבה עצמה הן כולן באחריות המשפחה. כמובן, ככל שרוצים עיצוב מורכב יותר, כיתובים גדולים, רבים ובולטים יותר וככל שמדובר בחומרים יקרים יותר, כך יעלה מחירה של המצבה. בנוסף, ישנו תשלום הנקרא "אגרת מצבה" או "אגרת יסודות מצבה" המשתנה ממקום למקום ואותו נדרשת לשלם המשפחה.
בחירת המיקום
במקרים רבים אנשים מבקשים עוד בחייהם להיקבר במיקום מסוים. זה יכול להיות למשל בחלק בבית העלמין המשקיף על נופים שמאד אהבו, חלקה בסמיכות לחבר קרוב שהלך לעולמו לפני כן או כל סיבה אחרת שהיא. מה קורה במקרה כזה? ובכן, יש להיפרד מסכום כסף לא מבוטל כלל. בישראל, בעקבות דלדול משמעותי בשטחי הקבורה הפוטנציאליים, ישנו ניסיון מתאים לחסוך במקום ועל כן מנסים לעבור לשיטה של קבורה רוויה. קבורה רוויה היא קבורה שאינה כמו קבורת שדה המוכרת, אלא כזו שמטרתה לחסוך במקום. קבורה בקומות היא דוגמה מוכרת לסוג של קבורה רוויה. לכן, מי שרוצה להיקבר במקום מסוים שהוא לא היכן שנקבע בעבורו, יצטרך לשלם על כך הרבה מעבר.
שינוע ואחסון לפני קבורה
אם אדם מסוים נפטר בביתו או בבית חולים כלשהו של רשות מקומית מסוימת, והמשפחה מעוניינת לקבור אותו דווקא במקום אחר, נניח בבית העלמין הקרוב יותר לביתם, מעבר לעלויות הכרוכות בקבורה במקום אחר ממקום מגוריו של המת, ישנן עלויות גדולות של שינוע גופת המת. על עשרת הקילומטרים הראשונים למשל יש לשלם סכום של 373 שקלים. בעבור כל קילומטר נוסף עד למקום הקבורה יש לשלם עוד כ-12 שקלים. בנוסף, משפחה המעוניינת לדחות את ההלוויה למועד מאוחר יותר, תצטרך לשלם על הימים מעבר ליומיים הראשונים בהם אוחסנה הגופה בקירור.